fredag 15 mars 2013

Snoddas



När jag var liten kallade vi alltid dessa kakor för snoddas. Idag har jag hört namn som kärleksmums, chokladrutor och mockarutor, men för mig kommer det alltid heta snoddas. Det bästa receptet kommer inte från någon av alla stjärnkonditorer därute på nätet, nej det är den klassiska kakboken "Sju sorters kakor" som levererar. Och tro mig, jag har testbakat många varianter. Tricket är att dubbla satsen glasyr och att baka kakan i en mindre form än receptet anger - då blir den kanon. Så här gör du:

Snoddas, en sats

150 g smör
2 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 msk siktad kakao
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl mjölk 


Vispa ägg och socker poröst, jag låter alltid Kitchen Aiden gå med ägg och socker i medan jag fixar alla andra ingredienserna.
Smält matfettet och låt det svalna något. Blanda alla torra ingredienserna och vänd försiktigt ned dem i äggsmeten, varvat med matfett och mjölk. Häll smeten i en smord ugnsform/långpanna, ca 20*30 cm stor. Grädda 20 minuter i 175 grader.

Låt kakan svalna och gör under tiden glasyren

150 g smör
45 ml espresso
2 msk siktad kakao
2 tsk vaniljsocker
7 dl florsocker

Smält smöret och blanda ned alla andra ingredienserna. Bred ut smeten på kakan och garnera med rikligt med kokos. Låt svalna och skär i rutor.

Snoddas går utmärkt att frysa in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar